Våra olika tänder och dess funktion

Maria Svensson · 26 maj 2021

Våra olika tänder och dess funktion

Varför ser tänderna så olika ut?

Svaret på den frågan är egentligen starkt kopplat till evolutionen, i att vår mun och våra tänder under tusentals år har anpassat sig efter att göra de jobb som krävs. Vi förväntas ha våra framtänder till att dels le och se fina ut, men också för att snabbt och enkelt kunna bita av saker. Våra starka hörntänder däremot har snarare en roll att få ner maten i mindre bitar och att ta ansvar för hårdare föda. Nedan här följer en lite mer detaljerad vy på det hela.

Våra olika tandgrupper

Framtänder (även kallade Incisors)

Framtänderna är våra skarpa tänder som sitter på frontlinjen i käken. Vi har totalt 4 framtänder i överkäken och lika många i underkäken. Som tidigare nämnt så är de övergripande syftet med våra framtänder att bita av saker, men många glömmer att nämna hur estetiskt viktiga dessa tänder är. Det är även här som många kan få problem med sina tänder när man befinner sig i ungdomsåren, och kan då behöva tandställning för att korrigera dem. Framtänderna kan lätt växa snett eller “hamna i kläm” mellan varandra, och på så sätt skjutas fram eller bak. I dagsläget finns det många bra lösningar på att korrigera detta, ni kan läsa mer om tandställningar och bettskenor i våra andra artiklar.

Hörntänder (även kallade Canines)

Hörntänderna är de vassa tänder som sitter på varsin sida av våra framtänder. Precis som med våra framtänder, så har vi lika många hörntänder i överkäken som i underkäken, nämligen en på var sida av våra övre framtänder och en på var sida av våra under framtänder. Det huvudsakliga syftet med våra hörntänder är kort och gott att assistera framtänderna och ge stabilitet när vi ska äta. Om du exempelvis tänker dig tillbaka till en somrig grillkväll där du precis fått in en stor tallrik med revbensspjäll på tallriken som du ska sätta tänderna i, kommer du mest största sannolikhet behöva använda hörntänderna för att få i dig maten. I yngre åldrar (väldigt unga), brukar hörntänder även kallas hör “huggtänder”.

Kindtänder (även kallade premolars & molarer)

Kindtänderna är helt enkelt olika versioner av kindtänder som kommer direkt efter våra hörntänder i tandordningen.

Främre kindtänder (premolarer)

De främre kindtänderna är de tänder som kommer efter våra hörntänder. De är betydligt plattare än våra framtänder och hörntänder, och har en skrovlig yta med lite knutor på. Syftet med dessa tänder är att bearbeta den mat eller föda som skickas bak från våra framtänder och hörntänder. Kort och kort kan man säga att den förbereder maten för dess sista resa, vilket blir bland våra bakre kindtänder.

Bakre kindtänder (molarer)

De bakre kindtänderna är våra absolut starkaste och grövsta tänder, och precis som de övriga tänderna finns de på båda sidorna av munnen och både i övre och undre käken. Det finns totalt 3 stycken på varje sida och del, vilket innebär att det finns totalt 12 stycken molarer. Det huvudsakliga syftet med dessa tänder är att finfördela maten ytterligare innan man sväljer den, så att det blir enkelt för magsäcken att bearbeta allt som kommer ner. Precis som vi nämnde om de främre kindtänderna så har även de bakre kindtänderna små knutor på sig som hjälper till att “mortla” maten, och de bakre tänderna har till och med några fler knutor på sig - helt enkelt för att göra ett ännu bättre jobb.

LÄS MER

Tandköttsinflammation - Symptom och hur du kan lindra det

Tandköttsinflammation bidrar ofta till att tandköttet gör ont. Det kan även kännas svullet och blöda runt tänderna. Här förklarar vi mer om vad som ligger bakom symptomen och vad du kan göra för att lindra inflammationen.

Tandens uppbyggnad och struktur

Många funderar säkert på hur tänderna är uppbyggda, och vad de egentligen består av. Allt det tillsammans med lite tips och trix på hur du kan ta hand om dina tänder hittar du här!

Tandlossning och hur man kan undvika det

Tandlossning är något som kan drabba alla, men dålig tandhälsa tenderar att vara den största faktorn till tandlossning. Läs mer om hur du kan förebygga det här.

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.