Tandköttsinflammation - Symptom och hur du kan lindra det

Maria Svensson · 24 jun 2021

Tandköttsinflammation - Symptom och hur du kan lindra det

Vad är tandköttsinflammation och varför får man det?

Tandköttsinflammation (även kallat gingivit), är en inflammation som angriper tandköttet och orsakas av en bakterieinfektion som kan uppstå vid dålig skötsel av tandhälsan. Att slarva med tandborstningen eller med att flossa / använda tandtråd är ofta de vanligaste dåliga vanorna som orsakar tandköttsinflammation. Om man inte tar tag i sin inflammation och gör de nödvändiga åtgärder som krävs för att bli av med den så kommer med största sannolikhet infektionen att förvärras (nästa steg kallas periodontitis).

Man ska ta i beaktning att just tandköttsinflammationer inte är att leka med, främst eftersom det är den enskilt största faktorn som orsakar tandlossning bland vuxna människor världen över. Det belyser hur viktigt det är att ta hand om sina tänder och att sköta sin hygien, där tandborstning och användning av tandtråd bör vara återkommande inslag två gånger om dagen.

Precis som när vi förklarar tändernas uppbyggnad, så har tänderna sitt fäste betydligt längre ner än vad man kan tro. Från det att tänderna börjar skyddas av tandköttet, så är det en bit ner till rotcementen där tänderna sitter fast. I detta mellanrummet bildas en liten ficka (även kallat sulcus), där det väldigt lätt kan samlas både mat och bakterier som i sin tur orsakar infektioner och inflammationer i tandköttet.

Om du lämnar din tandköttsinflammation utan att kolla upp den och struntar i att behandla den, så kommer den sakta växa sig starkare och kan börja separera tandköttet från tanden. Detta kan orsaka skador på rotcementen eller fästet där tanden sitter, men även på de mjuka vävnaderna runt om tanden som även de hjälper till att hålla fast den. Låter man detta fortlöpa så kan det återigen leda till tandlossning, vilket varken är roligt för dig eller för din plånbok.

Symptom på tandköttsinflammation

Ibland kan det vara svårt att veta om man har en tandköttsinflammation. Det man ska tänka på är att även om inflammationen är så pass lindrig så att du knappt känner den, så kan den fortfarande påverka din hälsa negativt och det kan snabbt eskalera till att bli värre om man inte tar hand om sina tänder.

  • Ett första tecken på att det är inflammerat kan vara att du är extra öm i tandköttet.
  • Att tandköttet är rosa och/eller svullet.
  • Att du enkelt börjar blöda vid tandborstning eller när du flossar.
  • Att man börjar känna tendenser till lösa tänder på ett eller flera ställen.
  • Det kan göra ont när du äter eller tuggar.
  • Du kan ha en konstig lukt i munnen som inte försvinner när du borstar tänderna eller sköljer med fluorskölj.

Lindra eller bli av med tandköttsinflammation

Det första steget är alltid att bättra på sin tandhälsa. I väldigt många fall så brukar inflammationen lägga sig om man börjar sköta sin flossning med tandtråd, borsta tänderna ordentligt och då och då skölja med fluorskölj. Vid kraftig inflammation så rekommenderar vi på byno att du är försiktig med tandtråden och trycker väldigt löst med din tandborste fram till det börjar kännas bättre. Det är också väldigt viktigt att börja se över sin kost och försöka äta mindre socker, samtidigt som det starkt rekommenderas att sluta röka.

Skulle det inte hjälpa med att börja bättra på din tandhälsa och förbättra sina vanor gällande socker och cigaretter, så kan man behöva göra en djuprengöring av munnen med hjälp av en tandläkare, alternativt operera eller behöva gå på antibiotika. Med det sagt, så är det starkt rekommenderat att ta hand om sina tänder från start.

Vid en djuprengöring så gör man ofta ingrepp för att ta bort tandsten, vilket ofta är en starkt bidragande orsak till just tandköttsinflammation. Tandstenen kan leta sig ner i tandfickorna och skapa obehag vid tandfästet, vilket ofta leder till smärtor, svullnad och blödningar i munnen. Det finns även en metod där man kan ta bort tandsten med hjälp av laser, och även om det är en betydligt mer lindrig variant för att bli av med sin tandsten så är det inte något som vanligtvis används.

Hur är tandköttsinflammation diagnostiserat?

Som vi tidigare nämnt så kan man märka att man har tandköttsinflammation på egen hand baserat på de vanliga symptomen i listan ovan. Utöver det så brukar många rutinbesök hos tandläkaren involvera en noggrann genomgång av tandköttet för att säkerställa att det inte är någon nuvarande eller uppkommande inflammation på ingång. I undersökningen så kan man dels få tandköttet mätt för att säkerställa att storleken på fickorna är korrekt, och i vissa fall kan man även genomgå en röntgen för att se hur tänderna sitter fast i käkbenet.

Vad ska man tänka på för att undvika tandköttsinflammation?

Se till att ta borsta tänderna ordentligt 2 minuter på morgonen och 2 minuter på kvällen. Flossa mellan alla dina tänder minst 1 gång om dagen, och besök tandläkaren minst 1 gång per år för att få din grundliga kontroll av tänderna.

LÄS MER

Tillbakadraget tandkött: Symptom och behandling

Tillbakadraget tandkött är säkert något du hört om ofta hos din tandläkare. Här beskriver vi varför man får det, hur man upptäcker det och hur man kan förebygga och behandla det mest effektivt.

Tandens uppbyggnad och struktur

Många funderar säkert på hur tänderna är uppbyggda, och vad de egentligen består av. Allt det tillsammans med lite tips och trix på hur du kan ta hand om dina tänder hittar du här!

Våra olika tänder och dess funktion

Precis som med kroppsdelar och skelettet, så ser dina tänder olika ut. Här kan du läsa mer om tändernas olika namn och dess funktion.

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.