Att arbeta som Tandhygienist

Stefan Andersson · 26 maj 2021

Att arbeta som Tandhygienist

Tandhygienister och deras arbetssysslor

Välkommen hit - kul att du är intresserad av att lära dig mer om tandhygienistyrket. När det kommer till tandhygienister så kan det skilja väldigt mycket mellan olika kliniker och mottagningar, där vissa erbjuder fler tjänster för sina patienter än vad andra gör. Något som däremot är väldigt vanligt är att kliniker har en tandhygienist på plats. Med andra ord, kan du även här förvänta dig en social och rolig arbetsplats med kollegor som har lika eller snarlik utbildning som dig själv.

Vad gör man som tandhygienist?

Värt att notera tidigt är att tandhygienist skiljer sig avsevärt från tandläkaryrket. Det är två helt skilda utbildningar - något som kan vara värt att ta med sig om man är intresserad av att gå in i tandvården. Rent konkret kan man säga att en tandhygienist tar hand om ytan (exteriören) på tänderna, och säkerställer att de är fina, fräscha och rena. Detta skiljer sig från tandläkarens huvudsakliga roll i den mån att en tandhygienist inte utför operationer eller lagar hål.

Som tandhygienist kommer du få vara med och arbeta väldigt nära tandläkaren, och avlasta på de områden där din kompetens är som högst. Vanligtvis handlar detta om att se över patienternas tänder och göra bedömningar på hur hälsan i munnen är, om eventuella hålbildningar, karieslagringar eller andra typer av sjukdomar börjar synas. Skulle detta vara fallet, konsulterar man tillsammans med tandläkaren. Även behandling av tandsten och karies kan stå på schemat för en tandhygienist.

En viktig del för en tandhygienist är att arbeta informativt med sina patienter, vilket gör den sociala aspekten relativt viktig för en tandhygienist. Med informativt arbete menas att man ofta guidar patienter i hur man ska gå tillväga för att själv kunna förbättra sin munhälsa - där exempel kan vara hur man ska borsta tänderna, hur man ska flossa, och vilket munskölj man ska använda.

Plugga till tandhygienist

Tandhygienist är precis som tandläkare och tandsköterska ett yrke som kräver en legitimation. För att kunna plocka ut en legitimation som tandhygienist finns det lite olika utbildningsalternativ, där man kan välja att antingen plugga 2 år eller 3 år, givet att det är heltidsstudier. Flera skolor runt om i Sverige erbjuder båda utbildningarna.

Löner och förmåner som tandhygienist

Att arbeta som tandhygienist har blivit allt populärare på senare tid, eftersom man får komma nära inpå tandläkaryrket men det kräver inte samma långa studietid. Löneutvecklingen går även hand i hand med den ökande populariteten, och snittlönen för en tandhygienist i Sverige ligger just nu på 27,900 kronor.

Precis som med alla andra yrken, så kan lönen variera kraftigt beroende på erfarenhet och geografisk placering. Ett alternativ för att få reda på mer aktuella löner i den ort du planerar att arbeta, är en stark rekommendation att prata med en lokal klinik och be att få ha ett kort möte med en tandhygienist. Förklara att du är intresserad för yrket och vill lära dig mer, hur framtiden ser ut, arbetsuppgifter och löner.

Tjäna extra pengar med byno som tandhygienist

Även om lönen som tandhygienist kan vara bra, så ska man också tänka på möjligheterna att skapa sig en stark och solid passiv intäkt - oavsett yrke. När du arbetar inom tandvården så har du möjlighet att bli partner med oss på byno. Detta innebär att du kan rekommendera våra produkter till dina patienter eller bekanta, och få en provision på varje produkt du säljer, både på startpaketet och på varje prenumerationsutskick som går ut. Med andra ord har du verkligen möjligheterna att skapa något stort, helt på egen hand. Självklart kan du bli partner med oss på byno redan under din studietid, så att du kan ha en stabil kundbas färdig redan innan du är färdigexaminerad.

Vill du läsa mer om hur du kan bli partner med oss på byno, tryck här. Vi vill gärna arbeta tillsammans med dig!

LÄS MER

Att arbeta som Tandsköterska

Tandsköterska är ett populärt yrke, där arbetsmöjligheterna och löneutvecklingen ser väldigt bra ut. Här kan du läsa mer om arbetssysslorna och hur en vanlig dag som tandsköterska ser ut.

Kan jag arbeta internationellt med min tandläkarlegitimation?

Många frågar sig om det går att arbeta internationellt som utbildad tandläkare eller tandsköterska. Läs om alla möjligheter här!

Att arbeta som Tandtekniker

Att arbeta som tandtekniker kräver en passion för tandvård, samt en konstnärlig touch. Här är man med och skapar proteser och tandställningar med syftet att få dem att smälta in så bra som möjligt.

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.