Kan jag arbeta utomlands med min utbildning?
Många arbetsplatser har de senaste åren blivit allt mer flexibla, och gränserna mellan länder och regioner har allt mer börjat suddas ut. Detta är dock vanligast när det kommer till yrken som inte kräver legitimation.
Har man pluggat till tandläkare i Sverige eller något annat land som ligger inom EEA (European Economic Area), så är chanserna stora att man kan arbeta i andra länder som är medlemmar i EEA. Vanligtvis går processen till som så att man får registrera sig på de regionala kontoret i varje specifikt land, och kunna påvisa med korrekt dokumentation att man har en utbildning som anses vara tillräcklig i landet man ska arbeta i. Exempel på dokumentation kan vara antagningsbrev, betyg och examensbesked. Det kan dessutom vara bra att ha med papper, dokumentation eller referenser från eventuell praktik eller från sin tidigare arbetsgivare.
Det är också värt att notera att man ska vara EU-medborgare för att omfattas av processen som är nämnd här. Är man inte EU-medborgare kan reglerna vara lite annorlunda i vissa länder, men det kan skilja sig väldigt mycket från land till land. Är man alltså inte EU medborgare, men vill arbeta som tandläkare i ett annat EU land än det man har tagit examen i, rekommenderar vi att man hör av sig till myndigheterna i det landet och beskriver sitt ärende, eftersom regler och rutiner skiljer sig. Det samma gäller om man har en tandläkarutbildning från ett icke EU-land.
Utöver detta, så är en stark rekommendation om man vill arbeta som tandläkare i ett annat land att få allt godkänt innan man tar sitt pick och pack och åker till det nya landet. Ska man exempelvis flytta till Storbritannien som tandläkare, ska man med fördel kontakta General Dental Council och få hela sin ansökan godkänd innan man sätter sig på flyget.
Kan jag arbeta som tandläkare i USA med en svensk eller europeisk utbildning?
När man tittar på den amerikanska tandläkarmarknaden, som ofta kan anses vara väldigt attraktiv för Europeer - är det en hel del regler och rutiner som behöver följas. Kort sagt är det en väldigt lång, dyr och komplicerad process att kunna översätta sin svenska eller europeiska tandläkarexamen till en amerikansk.
Har man en tandläkarexamen från Kanada eller från ett fåtal skolor i Mexico så kan man få den översatt till en Amerikansk, men kommer man från andra länder krävs det att man kompletterar sin utbildning på en av högskolorna eller universiteten som ger ut denna typen av utbildning i USA. Generellt sett finns det två olika alternativ här, där man antingen kan hoppa på en amerikansk tandläkarutbildning under de två sista åren av den fyraåriga utbildningen. Det man ska ha med sig här är att det fortfarande krävs att man faktiskt kommer in på utbildningen. Då det är många som vill komma in här krävs det alltid att man presterar på någon form av antagningsprov. Man ska också ta i beaktning att studier i USA inte är billigt, och man kan tvingas betala upp till en halv miljon kronor per år (även om det finns ett antal skolor som är betydligt lägre prissatta).
Det andra alternativet är att man kan gå en tvåårig specialutbildning som är framtagen för medborgare som inte har amerikanskt medborgarskap, men som ändå vill översätta sin tandläkarexamen till en Amerikansk. Även detta är en utbildning utsatt för hård konkurrens, då tandläkare från hela världen vill ta sig innanför de amerikanska gränserna.
För att få en mer detaljerad vy på vad som krävs, så rekommenderar vi att man hör av sig till den officiella tandläkarorganisationen i USA - även kallad American Dental Association (ADA). De kan svara på precis alla frågor, och brukar vara väldigt duktiga på att guida personer precis till de svaren som man söker. Du hittar länken till ADA här.
Kan jag plugga till tandläkare utomlands och sen arbeta i Sverige?
Något som har blivit väldigt populärt på senare tid är att svenska medborgare väljer att utbilda sig till en rad olika yrken i andra EU-länder, för att sen komma tillbaka till Sverige för att arbeta. De vanligaste länderna för Svenskar att utbilda sig i är Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Rumänien, England och Tyskland.
Frågor som ofta uppstår är - Hur fungerar detta? Vad krävs av mig? Är det enkelt för mig att plugga utomlands för att sen jobba i Sverige? Det ska vi försöka svara på här!
Även om det kan vara väldigt enkelt för vissa yrkesgrupper eller utbildningar att plugga i ett land och arbeta i ett annat, är det lite annorlunda när det kommer till just vårdyrken. Något som är viktigt att ta i beaktning är att om du har haft tankarna på att plugga till tandläkare utomlands, så är du garanterat inte ensam om den tanken. Eftersom allt fler delar dessa tankarna nu, så innebär det att konkurrensen om platser på kliniker runt om i Sverige ökar. För att kunna sticka ut någorlunda mot andra studenter så är en stark rekommendation att redan från start försöka involvera dig i i vården - oavsett om det gäller att jobba helger, lov eller under sommaren. Du får inte bara möjligheten att skapa ett starkt kontaktnät inför din examen, men du får också erfarenhet i hur det faktiskt går till att arbeta på den svenska vårdmarknaden.
När det kommer till hur pass lätt det är att översätta din utbildning till en Svensk tandläkarexamen, är det ett antal saker man bör tänka på. Det finns vissa publicerade fall av studenter som pluggat i bland annat Polen, för att sen få reda på att man inte har rätt att ta ut en svensk tandläkarexamen. Det som är fallet med Polen, är att man efter avslutad utbildning i landet måste få ett godkänt språkprov för att få starta eller genomföra sin AT-tjänst. Detta är något som gör det väldigt problematiskt om man har valt att läsa utbildningen i Polen på engelska, eftersom kravet är att provet måste genomföras på Polska. Har man inte ett godkänt prov, får man alltså inte göra AT-tjänst i Sverige, och gör man inte AT-tjänst, får man inte arbeta som tandläkare i Sverige. Vi hoppas att denna insikten verkligen kan komma till nytta för vissa som har tankar på att plugga till tandläkare utomlands med förhoppningen att nyttja legitimationen och arbeta i Sverige.
Kan man däremot tänka sig att arbeta som tandläkare i något av våra nordiska grannländer, exempelvis Norge, Danmark eller Finland - så är chanserna betydligt bättre om man har en Polsk tandläkarexamen. De har nämligen löst det på så sätt att man kan komma runt de generella reglerna - eftersom man trots allt har en examen.
För att sammanfatta kapitlet om hur pass lätt det är att utbilda sig i ett annat land, för att sen arbeta som tandläkare i Sverige, låter det såhär. Se över vilka länder du kan tänka dig att plugga i. Därefter rekommendera vi att du kontaktar socialstyrelsen för att se vilka regler och rutiner som finns uppsatta för utbildningar i just dessa länderna. Be om att få en lista på vilka krav som ställs på de olika utbildningarna, och hur processen ser ut. När du fått dessa uppgifter, så är det bara att börja göra din research på de olika skolorna du är intresserad av. Ring skolan i Tjeckien eller maila studievägledaren i Lettland för att få koll på vad som faktiskt gäller. Se till att göra din research baserat på de olika länderna och de olika skolorna för att säkerställa dig om att utbildningen går att överföra, och gör detta innan du börjar studera för att undvika problem i framtiden.
Med det sagt, önskar vi dig lycka till med dina studier!