Muntorrhet: Varför man får det och hur man behandlar det

Stefan Andersson · 29 jun 2021

Muntorrhet: Varför man får det och hur man behandlar det

Varför är saliv så viktigt för hälsan?

Gissningsvis så spenderar du inte hela dagarna i att tänka på ditt saliv, men faktumet är att salivet är en oerhört viktig byggsten i människans hälsa och bidrar till att vi håller oss så pass friska som vi gör. Även om saliv består av nästan 98% vatten, så innehåller den många livsnödvändiga ämnen som håller munnen och kroppen ren, däribland enzymer, mineraler, protein, elektrolyter och antibakteriella sammansättningar. Alla dessa ämnen har ett gemensamt mål, att hålla din mun i toppskick.

Ditt saliv säkerställer att du har en bra vätskebalans i munnen och bidrar till att maten du tuggar får en korrekt textur innan du väljer att skicka ner den till magsäcken. Salivet säkerställer också att frätande syror neutraliseras, dödar bakterier och odörer i munnen samt skyddar din mun mot tandsten, karies och hål i tänderna. Med andra ord ska vi vara väldigt tacksamma för salivens funktion.

Många frågar sig ofta varifrån salivet kommer, och svaret på den frågan är egentligen i hela munnen. Det finns hundratals små körtlar i munnen som konstant producerar saliv, men det finns även en handfull större körtlar som producerar den absoluta majoriteten av salivet. Dessa sitter på insidan av kinderna (kallas för parotid), under tungan en bit bak (kallas för sublingual) och sist men inte minst sitter det en nära käkbenet (som kallas för submandibular). Alla små körtlar arbetar tillsammans med de stora för att säkerställa att salivflödet är konstant och att de når alla delar av munnen.

Kroppen och körtlarna i munnen brukar producera betydligt mer saliv när man äter eller dricker, och det räcker i många fall att bara tänka på mat för att man ska få en kraftig tillökning av saliv. En sak som är rätt imponerande är att en genomsnittlig person producerar någonstans mellan 1 till 2 liter saliv om dagen. Det motsvarar alltså 1-2 paket mjölk eller 3-6 ölburkar.

Hur bidrar salivet till en friskare mun?

Som vi tidigare nämnt så fyller salivet en viktig funktion i munnen och håller rent, men vi ska försöka förklara lite mer hur det faktiskt fungerar. Funktionen av salivet är som så att det ligger ett tunt lager över alla dina tänder som utgör ett effektivt skydd mot bakterier. Salivet hjälper även till att samla upp små matbitar som sitter runt eller mellan tänderna och för istället ner det i magsäcken för att säkerställa att det inte blir några bakterierlagringar mellan tänderna.

Utöver det, så har salivet en viktig roll när det kommer till matsmältningen och gör detta genom en av de enzymerna som finns i salivet kallat för amylase. Inte nog med att maten blir betydligt enklare att svälja tack vare salivet, utan det bryter även ner olika typer av stärkelser och sockerarter till mindre molekyler som även det bidrar till en bättre munhälsa.

Muntorrhet - mindre salivproduktion hos vissa

Det finns personer som inte har en normal salivproduktion, vilket är ett symptom som kallas just muntorrhet (även känt som xerostomia). Kort förklarat innebär detta att de körtlarna som producerar saliv inte når sin fulla kapacitet, och det brukar inte bara medföra svårigheter att äta eller svälja, utan det kan även leda till en större grad sjukdomar i munnen eftersom de bakteriedödande enzymerna som finns i salivet inte produceras i den mängden som krävs. Detta kan leda till ökad risk för tandköttsinfektioner, tandsten eller karies eftersom det finns en större chans för bakterier att växa till sig utan salivet som rensar munnen. En annan obekväm bieffekt som ofta kommer från muntorrhet är dålig andedräkt.

Viktigt att ha i åtanke är också att det inte alltid är kroniskt med muntorrhet, utan det kan ofta bli en bieffekt av rökning, många läkemedel, sjukdomsbehandlingar eller utmattning. Även astma, lågt blodtryck och depression kan leda till att man får en torr mun.

Vad kan man göra för att lindra muntorrhet?

Att lida av muntorrhet ses av många som väldigt jobbigt, vilket också har gjort det till ett relativt populärt ämne att forska inom. Även om det kanske inte finns några otroliga genomslag på fronten, så har man koll på väldigt mycket tips och trix som man kan göra för att lindra sin muntorrhet. Nedan följer ett antal förslag på vad som kan göras för att säkerställa bättre salivflöde i munnen.

  • Se över om du eventuellt har medicin som kan påverka att du har torr mun och prata med din läkare om det finns någon annan version av detta.
  • Drick mycket vatten.
  • Tugga på tuggummi eller sug på sockerfritt godis för att säkerställa att mer saliv kan produceras.
  • Borsta tänderna och använd tandtråd både på morgonen och kvällen.
  • Använd fluortandkräm när du borstar tänderna.
  • Gå till tandläkaren och be om råd om vad du kan göra för att förbättra dina vanliga rutiner.
  • Undvik stark och salt mat - detta kan göra dig ännu torrare i munnen.

LÄS MER

Tandens uppbyggnad och struktur

Många funderar säkert på hur tänderna är uppbyggda, och vad de egentligen består av. Allt det tillsammans med lite tips och trix på hur du kan ta hand om dina tänder hittar du här!

Tandköttsinflammation - Symptom och hur du kan lindra det

Tandköttsinflammation bidrar ofta till att tandköttet gör ont. Det kan även kännas svullet och blöda runt tänderna. Här förklarar vi mer om vad som ligger bakom symptomen och vad du kan göra för att lindra inflammationen.

Tillbakadraget tandkött: Symptom och behandling

Tillbakadraget tandkött är säkert något du hört om ofta hos din tandläkare. Här beskriver vi varför man får det, hur man upptäcker det och hur man kan förebygga och behandla det mest effektivt.

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.